Rösti

Rösti is een nationaal gerecht van het Duitstalige deel van Zwitserland. Van oorsprong is het een ontbijt voor boeren uit het kanton Bern. Nederlandstaligen spreken rösti soms uit als rustie, echter de originele Zwitserse uitspraak is reusjti.

Rösti wordt meestal gegeten als bijgerecht naast vlees en groente. Rösti bestaat uit geraspte aardappelen die meestal als een ronde koekvorm wordt gebakken, die in omvang varieert. Verschillende andere etenswaren kunnen met de rösti vermengd worden, bijvoorbeeld spek, uien, kaas of appel.

Er bestaan veel recepten voor rösti. Het gebruik van voorgekookte aardappelen of juist rauwe aardappelen, maar ook de keuze van het beste aardappelras levert strijd op. Voor de bereiding van rösti kan veel boter worden gebruikt, in dat geval wordt het gerecht als een caloriebom beschouwd.

Ingrediënten

  • 1 kg ongeschilde aardappelen
  • 1 ui
  • boter
  • zout

Bereiding

Rösti

Met gekookte aardappels

De aardappels in de schil een dag van te voren koken in ongeveer 10 minuten. Op de dag zelf de aardappels schillen en grof raspen, wat zout erbij. De ui snipperen. De geraspte aardappels en ui bakken in wat boter in een koekenpan. Tot een koek vormen en afgedekt ca. 15 minuten laten bakken op een laag pitje, tot het een goudkleurige korst heeft. Groot bord of pannendeksel gebruiken om de koek om te draaien (als de panl keeg is meteen wat boter erin. Andere kant laten bakken (15 minuten).

Met rauwe aardappels

Ui snipperen, aardappels schillen, wassen en drogen en dan grof raspen. Let op, ze verkeuren snel, dit kan niet lang van te voren. Boter verhitten in de pan, dan pas de zout erbij en aanbakken. Tot een koek vormen en afgedekt ca. 25 minuten laten bakken op een laag pitje, tot het een goudkleurige korst heeft. Groot bord of pannendeksel gebruiken om de koek om te draaien (als de pan leeg is meteen wat boter erin. Andere kant laten bakken (25 minuten).

Variaties

Bon: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/11868-zwitserland-rosti.html

Berner Rösti
De geraspte aardappelen bakken in 2 eetlepels varkensreuzel. Vlak voor het serveren, de rösti garneren met 4 (apart) gebakken spiegeleieren en 12 plakjes spek.
Freiburger Bergrösti
Deze rösti bestaat uit een combinatie van 500 gram vastkokende aardappelen en 500 gram kruimige aardappelen. Verder het recept volgen. Bakken in 2 eetlepels varkensvet en 2 eetlepels alpenboter.
Karotten Rösti
De geraspte aardappelen bestaan uit 500 gram aardappelen en 250 gram geraspte wortelen. Verder gewoon het recept volgen, vlak voor het serveren bestrooien met een mestpunt kaneel.
Basler Rösti
Aan de geraspte aardappelen fijn gesneden ui ringen toevoegen
Emmentaler Rösti
Aan de geraspte aardappelen spekblokjes toevoegen. Pas op het allerlaatste moment de plakjes kaas toevoegen, zodat deze kan smelten.
Tessiner Rösti
Aan de geraspte aardappelen spekblokjes en kruiden met gedroogde Rosemarijn.
Berner Rösti
Aan de geraspte aardappelen 2 eetlepels varkensreuzel en 50 gram spek toevoegen. Aan het einde van de baktijd de melk over de rösti schenken en dan nog ongeveer 10 minuten bakken.
Rösti met kwark
Terwijl de aardappels bakken, de saus bereiden. Meng 250 gram roomkwark met 360 gram zure halfvolle room, ½ komkommer (geschild en in kleine stukjes), zout en peper naar smaak en 2 eetlepels gehakte dille. Roer dit alles tot een egale saus. Serveren apart van de warme rösti.
Glarner Rösti
Aan het einde van de baktijd pikante kruidenkaas over de Rösti verdelen. Nog even een warm laten worden en een beetje laten smelten.
Rösti nach Fösterinnen-Art
Aan de geraspte aardappelen een fijngesneden ui, 250 gram in plakjes gesneden champignons, en 100 gram in reepjes gesneden ham toevoegen. Kruiden met Marjoraan, tijm en Rosemarijn. Vlak voor het serveren 4 gebakken spiegeleieren op de rösti leggen.
Urner Rösti
Voordat de geraspte aardappelen in de pan gaan, eerst 3 fijngehakte uien lichtgeel aanbakken. Dan de aardappelen toevoegen en het recept verder volgen. Vlak voordat de baktijd voorbij is fijn gesneden Bergkaas toevoegen. Wanneer deze begint te smelten een kop zwarte koffie over de kaas en aardappelen gieten. Gelijk serveren.
Zürcher Rösti
Voordat de geraspte aardappelen in de pan gaan, eerst één fijngehakte ui lichtgeel aanbakken. Verder het recept volgen, vlak voor het serveren kruiden met een snuifje kummel.
/share/Web/dokuwiki/data/pages/koken/rosti.txt · Laatst gewijzigd: 2013/11/24 17:12 (Externe bewerking)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Powered by PHP Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0 Valid HTML5