Troef tekens in Dokuwiki

Troef tekens beschikbaar maken

Troef tekens lopen niet lekker in Dokuwiki. Er zijn globaal gesproken drie mogelijkheden om troef tekens te gebruiken.

 1. Smileys
 2. Entities
 3. UTF karakters

Op alledrie de mogelijkheden wordt hieronder ingegaan.

Smileys

Dit is werkend te zien op de site van Hans. Rendert traag (alleen merkbaar voor grote documenten), werkt niet in kopjes, en past zich niet aan de fontgrootte aan (geen probleem, het werkt toch niet in kopjes). Het is daarentegen simpel te implementeren en werkt op alle grafische browsers. Op tekstbrowsers worden de troeftekens in principe vervangen door letters.

Entities

Een alternatieve oplossing gaat via entities.conf, daar kun je vervangingen definiëren. Een voorbeeld:

[s]   <font size="+1" color="black">&spades;</font>
[h]   <font size="+1" color="red">&hearts;</font>
[r]   <font size="+1" color="red">&diams;</font>
[k]   <font size="+1" color="black">&clubs;</font>

Het probleem van deze methode is dat de parser van Dokuwiki entities.conf zo ongeveer alleen voor platte tekst gebruikt. Op veel plaatsen (in elk geval de kopjes weer) wordt niet vervangen. DEze methode werkt wel beter voor mensen die zelf de fontgrootte in hun browser willen controleren.

UTF karakters

Beide voorgaande oplossingen hebben als nadeel dat zij niet goed combineren met de DokuTexit plugin voor export naar LaTeX/PDF (ze werken wel met het alternatief pdfex). Het laatste alternatief, de UTF karakters voor de troeftekens via knoppen en toetscombinaties beschikbaar maken op de wiki, is wel te combineren met DokuTexit. Dit is met afstand de meest bewerkelijke oplossing. Hij wordt beschreven en geïmplementeerd in de Trump suits plugin for DokuWiki.

Ruitenprobleem onder Internet Explorer

Onder IE worden de ruitentekens niet goed weergegeven, de andere troeftekens wel. Zie http://www.xs4all.nl/~zanstra/inTec/diamondBug.htm Kennelijk gebruikt FF niet dezelfde verdana font als IE, want met FF doet het probleem zich niet voor.

Kijken of het mogelijk is voor IE een andere font op te geven (arial of times).

Voorlopig gepatched door via entities.conf ruitentekens in arial weer te geven. Dit verdient echter geen schoonheidsprijs, en het werkt niet in kopjes..

/share/Web/dokuwiki/data/pages/bridge/troeftekens-in-dokuwiki.txt · Laatst gewijzigd: 2013/11/24 17:12 (Externe bewerking)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Powered by PHP Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0 Valid HTML5