Controlebiedingen

Bieden nadat de troefkleur mancheforcing is vastgesteld.

Gemengde controles

Als de situatie mancheforcing is en de troefkleur is, bijvoorbeeld door middel van een (no-)splinter vastgesteld, kan je door de manche direct te bieden aangeven dat je een hand hebt met weinig of geen sleminteresse. Zo'n hand zal bijvoorbeeld minimaal zijn, of relatief teveel punten in vrouwen en boeren hebben. Besluit je een controlebod te doen dan gelden daarvoor de volgende regels:

  • We spelen gemengde controles; een controlebod toont aas, koning, singleton of renonce.
  • We doen altijd het goedkoopste controlebod.
  • Een kleur twee keer bieden geeft eerste controle aan (aas of renonce).
  • Zodra het een speler bekend is dat in een kleur twee slagen weg zijn, zwaait hij onmiddellijk af naar de manche.
  • Degene die het mancheniveau passeert belooft overwaarde.
  • Als je azen vraagt, beloof je daarmee dat alle kleuren (eventueel met uitzondering van de troefkleur) gecontroleerd zijn; het is je ook bekend op welk niveau je maximaal wilt spelen (kijk uit dat je partner geen groot slem in gedachten had).

Interventie over een controlebod/splinter

Als een controlebod, of een splinter gedoubleerd wordt geeft redoublet eerste controle aan is de gedoubleerde kleur, pas geeft tweede controle aan, elk ander bod ontkent controle in de gedoubleerde kleur. Als de tegenpartij tussenbiedt tijdens het controlebieden geeft doublet het verlangen aan te gaan tegenspelen (straf ja), pas is forcing. Als de tegenpartij ons naar zes niveau dwingt belooft pas tenminste tweede controle, als de tegenpartij ons naar zeven dwingt belooft pas zelfs eerste controle in de kleur van de tegenpartij.

/share/Web/dokuwiki/data/pages/bridge/systeem/controlebiedingen.txt · Laatst gewijzigd: 2013/11/24 17:12 (Externe bewerking)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Powered by PHP Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0 Valid HTML5