Aanpassingen in competitie

Negative Free Bids

Een nieuwe kleur op twee niveau na een volgbod op onze opening op één niveau is bij ons een “Negative Free Bid (NFB)”. NBF's zijn niet forcing en beloven ongeveer 7-11 punten met tenminste een vijfkaart in de geboden kleur.

Voorbeelden van NFB's zijn 2-bod in 1-(1)-2, maar ook het 2-bod de biedserie 1-(1)-2. Nieuwe kleuren, zonder sprong op één en drie niveau zijn ook na een volgbod in competitie gewoon forcing.

Enkele voorbeelden
96
K43
 AQ1074
943
Bied 2 na 1-(1).
K63
 KQJ107
J94
93
Bied 2 na 1-(1).
AK3
KQJ107
J94
93
Bied vooral geen 2 na 1-(1). Partner mag daarop passen! Met deze hand kun je eigenlijk alleen negatief doubleren.

Zie voor meer informatie Better bidding with Bergen II.

Negatieve doublets

De betekenis van een negatief doublet en de situaties waarin het voorkomt mogen bekend worden verondersteld. In ons partnership zijn na een volgbod over een opening op één niveau doublets negatief tot en met 4. Over een paar situaties hebben we specifieke afspraken:

  • In de situatie 1-(1)-doublet belooft het doublet vierkaarten of langer in beide hoge kleuren. Het bieden van een hoge kleur in die situatie ontkent dus vierkaart in de andere hoge kleur. Met een vijf- en een vierkaart wordt eerst gedoubleerd en vervolgens de vijfkaart geboden.
  • In de situatie 1/-(1)-doublet belooft het doublet precies een vierkaart schoppen. Een 1-bod in deze situatie garandeert dus een vijfkaart of langer.

Een negatief doublet kan ook gedaan worden met een hand die te sterk is voor een NFB. Dit houdt in dat in bijvoorbeeld de situatie 1-(2)-doublet, antwoorder in principe 2 speltypes kan hebben:

  1. Een standaard negatief doublet met in dit geval dus ruiten- en schoppentolerantie. Dit type wordt ook wel omschreven als “low-power” negatief doublet, hoewel een “low-power” doublet in principe vreselijk sterk kan zijn.
  2. Een hand met een vijfkaart of langer in schoppen (of ruiten) en tenminste openingskracht. Deze hand is te sterk voor 2 ineens (daarop mag gepast worden). Dit is dus het “high-power” negatief doublet.

Een high-power negatief doublet is te herkennen doordat antwoorder ondanks een zwak rebid van openaar toch een nieuwe (eigen) kleur zal introduceren. Een low-power negatief doublet kan van alles doen, partners eerste of tweede kleur verhogen, bieden in sans atout, of zelfs een cue-bid geven, maar er kan nooit reden zijn om een nieuwe kleur te introduceren. Je hebt je kleuren immers al geboden!

Support doublets en redoublets

Support doublets zijn bedoeld om nadat antwoorder een 1-over-1 antwoord gaf en tegenstander daarop een volgbod deed (bijvoorbeeld 1-(pas)-1-(2), verschil te kunnen maken tussen drie- en vierkaartsverhogingen van antwoorders kleur (zie Better bidding with Bergen II). Het idee werkt zo goed dat je soms zou wensen dat de tegenpartij volgt, zodat je tenminste je driekaart aan kunt geven! De afspraak is simpel: als je nog twee in partners kleur kunt bieden heb je de volgende mogelijkheden:

  • Doublet belooft precies een driekaart in antwoorders kleur. Verder zegt het niets over je hand. Je kunt nog steeds van 12 tot 20 punten hebben.
  • Elke verhoging van partners kleur (inclusief splinters, unassuming cue-bids e.d.) belooft tenminste een vierkaart; met een driekaart zou je immers hebben gedoubleerd.
  • Elk ander bod, inclusief pas, ontkent een driekaart steun voor partner.

Voorbeelden

1-(pas)-1-(2)
KQ6
AQ63
A10743
8
Doublet, je gaat straks nog harten bieden.
AQ107
8
AKJ97
964
3. Splimit.
K54
A73
AJ10642
9
Doublet. 2 is misschien beter, maar wellicht kun je later alsnog ruiten bieden.
AK
A874
Q1063
953
Pas, minder dan drie schoppen.
A6
K53
 AJ10864
J5
2, ook minder dan drie schoppen.
A7
K5
QJ864
AQ106
Pas, helaas kunnen we deze vergissing niet eventjes rechtzetten. 2SA belooft hier 18-19, dus dat kan ook niet. Misschien heeft partner een heropeningsdoublet.
A7
K765
QJ864
K5
Wederom pas. Misschien had je negatief willen doubleren, maar denk je echt dat partner met 5 en 4 nu uitgeboden is?

Support doublet situaties

We gebruiken het support doublet zolang de tegenstanders bieden onder twee in antwoorders kleur. Het support doublet is ook aan als de tegenstanders beiden hebben geboden. hebben (mits onder…) maar niet als de tegenstanders 1SA tussenbieden. Het support redoublet werkt hetzelfde als het support doublet, maar zoals het woord al zegt toont redoublet nu een driekaart steun.

Speciale support doublets

Als antwoorder een vijfkaart of langer schoppen heeft aangegeven belooft een support doublet precies een doubleton steun.

  • Na 1-1SA, dus 1-(pas)-1SA1)-(2/)-dbl
  • Na een 1 volgbod op onze opening, dus 1/-(1)-12)-(2//)-dbl
1) , 2)
5+
/share/Web/dokuwiki/data/pages/bridge/systeem/aanpassingen-in-competitie.txt · Laatst gewijzigd: 2020/12/22 00:23 door pieter
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Powered by PHP Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0 Valid HTML5