De Multi 2♦-opening

De multicoloured 2 opening kan geopend worden op drie speltypen:

  1. Zwakke twee in harten of schoppen. Beloofde kracht is sterk afhankelijk van positie en kwetsbaarheid. De regel van twee en drie negeren we.
  2. Semiforcing in of
  3. 23-24 SA

Een zwakke twee wordt geopend met ongeveer 5-10 pnt niet kwetsbaar, en ongeveer 7-11 pnt kwetsbaar; de openingskleur is praktisch altijd een zeskaart, slechts bij hoge uitzondering een zevenkaart.

Een semiforcing laag bevat: 7 1/2 -8 1/2 speelslag, 4-5 losers en tenminste een zeskaart in de geboden kleur. Naast de lage kleur kan geen vierkaart hoog aanwezig zijn.

De antwoorden:

2 Multicoloured
2® Converteerbaar, sign-off tegenover een zwakke 2
pas Zwakke twee in
2 Zwakke twee in . Hierover is 2SA een forcing relay: antwoorder heeft tegenover schoppen interesse in meer.
2SA 23-24. Hierover bieden als over de sa-opening]].
3/ Semiforcing.
2® Conventionele relay, harten interesse
pas Zwakke twee in
2SA 23-24
3/ Semiforcing
3/4 Zwakke twee in
2SA® Sterke relay
3/ Natuurlijk en rondeforcing.
3® Hetzelfde als 2, maar antwoorder wil het preemptieve effect van de 2-opening nog wat verhogen. Niet inviterend.
3® Wil 3 of 4 spelen (combinatie van het 2 en 3-bod).
3SA To play.
4® Conventionele relay. Antwoorder wil graag 4/ in zijn evenwichtige hand spelen; openaar transfereert naar zijn 6-kaart.
4® Conventionele relay. Antwoorder wil dat openaar zijn kleur biedt.
4® Converteerbaar naar 4
4 To play.

Na interventie

  • Na een doublet over twee ruiten blijven de betekenissen van alle biedingen hetzelfde. “Pas” is een voorstel om 2 gedoubleerd te gaan spelen (antwoorder heeft dus zelf goede ruiten).
  • Na een 2 volgbod is doublet een verzoek om twee schoppen te bieden met schoppen. Met harten mag openaar passen. Na een 2-volgbod werkt doublet analoog.
  • Na een 3/ volgbod is 4/ echt. Het cue-bid 4/ blijft zijn oorspronkelijke betekenis houden (2 - (3) - 4 geeft dus echte klaveren aan).

Het 2SA vraagbod

2SA is een sterke relay, antwoorder is zelfs tegenover een zwakke twee nog geïnteresseerd in de manche. Antwoorder belooft niets, maar zou normaal gesproken vanaf circa 14/15 punten moeten hebben.

Deze anwoorden spelen we “dubbel omgekeerd” ten opzichte van het “klassieke” schema. Met 3 en 3 geven we zwakke, handen aan, en met 3 en 3 sterke handen. Bovendien hebben we het 3 en het 3 bod omgewisseld. Op deze manier is antwoorder altijd in de gelegenheid het contract in de goede hand te plaatsen. Als bonus kan openaar 3/ nog een keer relayen om te vragen of partner absoluut minimaal was (al kan het contract dan wel weer in de verkeerde hand komen).

2 - 2SA® = Forcing relay
3 , zwak
3® Heel zwak?
3 Superzwak
anders Gewoon zwak
3 Sign-off
4 RKC Kickback
3 , zwak
3 Heel zwak?
3 Superzwak
anders Gewoon zwak
3 Sign-off
4 To play, eigen kleur
4 Om te spelen
3 , maximum
4 To play, eigen kleur
4 To play
3 , maximum
3SA 23-24 evenwichtig. Verder als over de sa-opening]]
4/ Semiforcing

Tegenstander volgt over 2SA

Na een doublet of 3/ tussenbod over de 2SA relay blijven we zoveel mogelijk de oorspronkelijke antwoorden geven. Doublet betekent “dit had ik ook willen bieden”, pas betekent dat het bod reeds is gepasseerd.

2 - (pas) - 2SA - (3)
pas Bestaat niet
dbl Zwak met
3 “Sterk” met
3 “Sterk” met
2 - (pas) - 2SA - (3)
pas Zwak met
dbl Zwak met
3 “Sterk” met
3 “Sterk” met

In antwoorders hoge kleur spelen

Als antwoorder zelf een lange hoge kleur heeft, en daarin wil spelen kan dat helaas niet onder het vier niveau. Met schoppen biedt antwoorder simpelweg 4; met harten kan dat niet, 4 is immers converteerbaar. Antwoorder heeft twee routes om in 4 te eindigen.

  1. Hij kan 4 bieden en op het te verwachten 4 antwoord passen.
  2. Hij kan 2SA bieden en na het antwoord 4 bieden.

De eerste methode heeft als nadeel dat openaar eigenlijk altijd speelt. De tweede methode heeft als nadeel dat je het risico loopt dat openaar deze afspraak is vergeten. Take your pick.

Verder kun je met een eigen hartenkleur nog proberen te inviteren: in de serie 2 - 2 - 2 - 3 kan antwoorder eigenlijk alleen een inviterende hand met een eigen hartenkleur willen aangeven. Je loopt bij deze aanpak natuurlijk wel het risico dat tegenpartij gaat meebieden. Als openaar geen 2 heeft geboden zit je vast; dan is 3 nog steeds converteerbaar en kun je je hartenkleur niet meer voor het voetlicht brengen.

/share/Web/dokuwiki/data/pages/bridge/systeem/2-ruiten-opening.txt · Laatst gewijzigd: 2020/12/22 00:25 door pieter
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Powered by PHP Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0 Valid HTML5